W sobotę 11 maja 2024 r. ciekawi świata uczniowie uczestniczyli w innowacyjnych pozalekcyjnych zajęciach z geografii, dzięki czemu skorzystali z możliwości poszerzenia wiedzy na temat kultury Azji i wybranych tradycji kulinarnych jej mieszkańców. Poznali tajniki sushi. Wysłuchali opowieści na temat walorów zdrowotnych, niezbędnych składników oraz zasad przygotowywania i podawania sushi. Własnoręcznie kroili warzywa, komponowali składniki i zwijali rolki. Wszystkie czynności wykonywali pod czujnym okiem instruktorki – pani Uli, przed którą świat kulinariów nie kryje chyba żadnych tajemnic. Przy okazji młodzi uczestnicy doskonalili w praktyce umiejętności przydatne w codziennym życiu, nie tylko w trakcie przyrządzania egzotycznych potraw. Sushi przygotowano ze świeżych i „bezpiecznych” dla zdrowia składników. Warsztaty zakończyły się nauką krojenia i podawania sushi z zachowaniem tradycyjnych zasad. Wiele radości sprawiła degustacją przy pomocy pałeczek, które uczestnicy otrzymali na pamiątkę tego niezwykłego spotkania. Każdy z uczestników przygotowywał sushi dla siebie, ale mógł zabrać część do domu, by poczęstować bliskich.
Efekt przerósł oczekiwania, o czym świadczą zadowolone na zdjęciach miny. Szkoda, że zdjęcia nie są w stanie oddać panującej atmosfery ani smaków, ani apetycznych zapachów…
Warsztaty zorganizowano we współpracy z Biblioteką Publiczną w ramach Ogólnopolskiego Tygodnia Bibliotek, a dofinansowano z dotacji na realizację projektu „Na tropach Przygody”.